Palasin Inari-pulloni juurille

inari_pullo

Minun ja Inari-pullon taival alkoi kesällä 2009. Inarin ja Ivalon välimailla, Ukonjärven rannalla. Lähdimme kuvausreissulle Pohjois-Lappiin ja ikimuistoinen reissusta tuli monellakin tapaa. Muun muassa siksi, että siellä, Inarin Villa Lancassa,  katselimme tuotantoporukan kanssa pikkuruisesta televisiosta historian ensimmäisen Kesä T.I.L.A n. Jännitti ihan kamalasti. Aiheita en enää muista enkä päivämäärääkään, mutta muistan ensimmäisen yön hotellissamme.

inari_pullo

Oli niin valoisaa. Aurinko paistoi läpi huoneiston – ja läpi yön. Nukkumisesta ei tullut mitään. Aamulla ennen viittä  lähdin patikoimaan. Oli aivan uskomaton fiilis. Ainakin siihen saakka, kun oivalsin olevani itselleni täysin vieraassa metsässä. Kukaan ei tiedä, että olen lähtenyt ja paikkakunnalla saattaa olla karhu, muutamakin vaikka. Palasin vähin äänin VIlla Lancaan valmistautumaan kuvauspäivään…

Tällä matkalla alkoi siis alati laajeneva rakkauteni suomalaiseen lasitaiteeseen. Löysin Design House IDOLIsta Markku Salon suunnitteleman Inari-pullon. Pullo lähti kotiini muistuttaen minua siitä saakka Inarista. Kun viime viikolla palasin kuntaan, löysin jälleen tutut pullot, tutusta talosta.

inari_pullo

inari_pulloHauskaksi tämän blogipostauksen tekee se, että minun piti äsken myös soittaa itselleen Markku Salolle varmistaakseni, että mikäs se pullon tarina oikein olikaan. Vielä hauskempaa oli se, että vuonna 2015 Kaj Franck -palkittu muotoilija itse mietti hetken kysymyksen perusolemusta eli sitä, kumpi oli ennen pullo vai Inari.

Hetken mietittyään mestari totesi, että pullo oli ensin ja sen nimi tuli jälkeen, kun siinä oli kuitenkin paljon jotain lappilaisuutta… Vuosiluku piti jo hakea kirjoista ja kansista ja sieltä se löytyi, ensimmäinen Inari-pullo kuudessa eri värissä näki päivänvalon vuonna 2004 eli viisi vuotta ennen kuin minä sen löysin. Yhtä kaikki, vielä tänä vuonnakin 2017 se on äärimmäisen kaunis asia. Ja uskoisin, että uusin väri löytää tiensä kotiini aivan lähitulevaisuudessa.

IDOLIssa Markku Salolla on aivan erityinen asema. Esillä ei ole pelkästään sarja pulloja vaan myös paljon muuta Salon hienosta ja moninaisesta tuotannosta. Kuten IDOLIn omistajat Hanneli ja Pekka Sillfors sanovat: Markku on ehdottomasti yksi meidän lemmikeistämme.

inari

inari

Niin, siis mikä IDOLI? No, lähes uskomaton paikka juuri tuolla Ukonjärven rannalla, Inarinjärven eteläisimmällä lahdella. Hannelin ja Pekan vaalima unelma suomalaisen designin, luonnon ja Suomen Lapin yhdistämisestä. Sen jälkeen, kun itse tein tämän tässä tarinassa kerrotun vierailuni heille, on tapahtunut paljon heidänkin toiminnassaan, sillä nyt myös gourmet yhdistyy tähän unelmaan. Kaikesta tästä lisää myöhemmin.

Ja psst. jos jotakuta kiinnostaa hieman laajemmin suhteeni Lappiin, niin tästä klikkaus edellisiin ajatuksiini.

inari

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *