Lauran keittiökoulu osa 2

thumb_P1260114_1024Olisiko paikallaan jälleen pari sanaa keittiöistä, näin perjantai-illan iloksi! No, mikä jottei. Keittiöhän on kodin sydän kuten tiedossa on ja todennäköisesti aika monessa kodissa paikka, jossa sitä aikaa vietetään kaikkein eniten. Niin muuten tässä kuvienkin kodissa. Kun talossa on iso upea sali ja keittiön vierellä vielä kirjastohuone, niin missä istuvat omat ja kylän miehet, no, tietenkin keittiössä – tai tuvassa kuten maaseudulla tavataan sanoa.:)

No, joka tapauksessa taisin ensimmäistä kertaa keittiöistä puhuessani mainita, että palaan seuraavaksi astia- tai tiskikaappiin ja jäteastioiden sijoittamiseen. Joku voi tietenkin miettiä, että mitäs ihmeellistä näissä kahdessa asiassa nyt on ja vastaus onkin toki, ettei juuri mitään, mutta aina voin vinkata teille kotien ja keittiöiden ystäville ja ennen muuta remontoijille pari hyvää juttua pohdittavaksi.

thumb_P1260121_1024Missä sinun keittiössäsi on jätesäilytys? Onko se suoraan tiskialtaan alla? Melko varmasti aika moni vastaa, että sielläpä se, missäs muualla. No, totta on tietenkin, että kaikki ratkaisut eivät edes anna myöden sille, että jätteiden säilytys eli siis suomeksi roskikset sijoitettaisiin jonnekin muualle, mutta mikäli siihen on mahdollisuus niin nyt tuhannen taalan vinkki; YLÖS ja sille puolelle, jossa tehdään keittiön töitä, pilkotaan, silputaan, leikataan jne. Saat suoraan tiskipöydältä tai työalustalta roskat helpolla käden liikkeellä roskiin, ja kunnolliseen yksikköön on helppo sijoittaa eteen biohajoavat ja taakse muut jätteet. Mallikeittiössä on tehty juuri näin. Alhaalla olevassa toisessa vetoyksikössä on sitten lasia ja muuta erikseen hävitettävää.

Miksi jäteastia kannattaa vielä toisestakin syystä sijoittaa pois tiskialtaan ääreltä? Yksinkertaisesti siksi, että vältytään ruuhkalta keittiössä. Siltä tilanteelta, että esim. tiskaava tai perunoita altaassa ihminen ei ole alati väistökurssilla kaikkien muiden perheenjäsenten kanssa, jotka nopsaan juoksevat tuomaan jotain roskikseen. Kuullostaa ehkä ihan hassulta kommentilta, mutta kun mietitte hetken asiaa käytännössä, sanomani kyllä oivaltaa!

No, mitäs sitten pitäisi miettiä tiskikaapista? Nuoremmat lukijat varmasti kysyvät, että mistä ihmeestä puhut tai siis kirjoitat. Te kaikki vanhemmat toki tiedätte, ja niin tiesi myös meidän mallikeittiömme väki keittiötoiveitaan eritellessään… He tiesivät sen, ettei arvokkaita viinilaseja voi laittaa tiskikoneeseen, ei valurautaista paistinpannua eikä muuten oikein muitakaan paistinpannuja, ja he tiesivät, että joskus joku kattilakin saattaa pinttyä niin, että se on kiva tiskata ja nostaa tiskikaappiin kuivumaan. Eikä halua siihen, että kaikki on aina näkyvissä ollut, siispä kaappitilaa altaan päälle tarpeeksi. Se oli tähän kohtaan paras ratkaisu.

Tähän keittiöön tilattiin 1000cm leveä kunnollinen allaskaappi, joka taitaa nykypäivän keittiöissä olla enemmänkin harvinaisuus. Mutta kun oman uuden keittiöni toteutan niin on sitten aivan tuhannen varmaa, että minun keittiössäni ovat sekä yläkaapit että myös kunnon ritilällä varustettu allaskaappi. Ja voin ehkä myöntää, että pikkuisen omat sormeni olivat pelissä myös tässä kuvien keittiössä… 🙂

Huomiotava asia on se, että nämä tällaiset “perinneasiat” tiskikaapit, leikkuulaudat yms. eivät enää ole itsestään selvyyksiä nykymaailman keittiöissä. Enkä toki väitä, että kaikkien pitäisi näistä tykätä, mutta kannustan vain miettimään hyvissä ajoin ennen toteutusta, mitä oikeastaan haluaa. Sillä niin keittiössä kuin koko kodin sisustuksessakin tärkeää on ainoastaan se, keille koti ja sen sisustus tehdään. Ei se, mitä siitä ajattelevat naapurit tai kylänmiehet. 🙂

Keittiöihin palataan vielä, ihanan rentouttavaa viikonloppua kaikille! t LauraR

4 thoughts on “Lauran keittiökoulu osa 2

 • Vastaa Sukhimatot 6.2.2016 at 11:52

  Hyviä vinkkejä! Helposti tulee mietittyä vain sitä ulkonäköä, mutta kyllähän keittiön pitää olla ennen kaikkea arjessa toimiva kokonaisuus.

 • Vastaa LauraR 6.2.2016 at 15:57

  Justiinsa näin. Kuulin muutama vuosi sitten, että joku sisustussuunnittelija olisi jopa sanonut asiakkaalleen, että visuaalisuus ja kauneus on kaiken a ja o, kyllä se keittiö sitten siitä alkaa jotenkin toimia….
  Itse liputan puheissani ja vinkeissäni kyllä juuri päinvastaiseen suuntaan ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että kauneudesta ei tarvitse toiminnallisuuden alttarilla tinkiä.

 • Vastaa Asta 8.2.2016 at 10:08

  Jäteteastiat ovat meillä työtason tasalla pesualtaan ja ylemmäksi nostetun tiskikoneen välissä. Oli vääntöä kettiösuunnittelijan kanssa, kun ei meinanut mennä toivomukseni heti perille.
  Tosi kätevää kuitenkin kun tiskialtaalla ei tarvitse väistellä avautuvaa roskiskaappia/ laatikkoa. Haluan seuraavaankin keittiöön roskikset työpöydän tasoon. Kyllä tuo kuivaustaso yläkaapissa on tarpeellinen. Aina on jotain tiskattavaa, mitä ei voi koneeseen laittaa.
  Keittiösuunnitelijan ammattitaito punnittaan siinä, että ulkonäkö ja toiminnallisuus ovat tasapainossa.

 • Vastaa LauraR 8.2.2016 at 12:26

  Hyviä ajatuksia ja samaa mieltä kovasti! Tässähän oikein innostuu, että pitäisi päästä nopeasti uuden keittiöremontin pariin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *