Visit Gdansk!

gdansk

Sain viettää muutaman ikimuistoisen päivän viime viikonloppuna Gdanskissa, Puolassa. Suosittelen teillekin kaikille. Tai, no ainakin kaikille, jotka pitävät kauneudesta, kivoista hotelleista, mukavasta hintatasoista, rannoista… Kolme päivää – ja kolme yötä – riittivät vakuuttamaan minut siitä, että saatan piipahtaa tässä upeassa hansakaupungissa ja sen naapurikaupungeissa, etenkin Sopotissa, vielä lähiaikoina uudelleen.

gdansk

gdansk

En käy tässä läpi yksityiskohtaisesti kaikkea sitä, mitä Gdansk turistille pitää sisällään, koska tietoa löydätte niin helposti vaikkapa näiltä Visit Gdansk -sivuilta. Sen sijaan kerron muutamia aitoja matkakokemuksia näiden vain niin kauniiden kuvien keskelle.

Joten lähdetäänpä pittoreskista pääkatu Dlugan ja sen lähikatujen fiiliksestä liikkeelle.

gdansk

gdansk

gdansk

gdansk

Kauniita taloja, kauniita ikiaikaisia taloja, kauniisti renoveerattuja taloja. Vain niin kaunista. Näitä katuja voi kävellä edes taas, katsella ylös, katsella sivuille, katsella jopa alas. Joka suunnassa on jotain silmää kiehtovaa.

Näillä kaduilla sinua vastaan tulee kymmeniä ellei jopa satoja ravintoloita. Ja mikä ilahduttavinta hyvin kohtuuhintaisia ravintoloita. On ehkä hassua puhua siitä, mitä maksaa lasillinen kuohuviiniä, mutta koska toisaalta tiedän monen lomallaan mieluusti juuri tästä juomasta nauttivan, niin lasillisen hinta hotellimme terassilla oli 9 zlotya. Ja se taas tarkoittaa vajaata kahta euroa…

On tietenkin selvää, että tätä kalliimpaa juomaa saa tilattua ja vaikka kuinka paljon, mutta tässä nyt jonkinlaista matkailijan osviittaa. Olimme yhtenä iltana neljän hengen seurueella syömässä hieman fiinimmässä ravintolassa täyden illallisen ruokajuomineen, itse asiassa muuten erittäin kivassa ravintolassa (kurkkaa se täältä), ja tuo illallinen kustansi 719 zlotya eli pyöreät 170 euroa. (Lounas seuraavana päivänä 252 zlotya ja neljälle, niin ikään todella mainiossa ravintolassa. Palaan tähän seuraavassa postauksessa, koska kyseinen Pivna lienee yksi Gdanskin tunnetuimmista ja kauneimmista ravintoloista.)

Eli siis uskoisin, että kun kosolti huokempiakin paikkoja löytyy kymmeniä, niin on oikeutettua väittää, että Gdansk sopii monelle kukkarolle.

gdansk

gdansk

Kukkarolle myös hieman hassummassa kontekstissa. Siinä missä koko Gdanskin vanhan kaupungin ydin on täynnä tätä kauneutta, se on täynnä myös jo mainittuja ravintoloita, pankkeja, puhelinoperaattorien toimipisteitä ja meripihkakorumyymälöitä. Mikäli näistä löytää itselleen jotain mieluista, niin sitten tuliaiset ovat jo plakkarissa, mutta etsipä Gdanskin ytimestä vaatekauppa. Siinä sai nimittäin jo tehdä töitä. Ja kun ei, niitä nyt ei vain ole.

Ensimmäisenä päivänä asia tuntui sille, ettemme vain löydä. Toisena päivänä osa meistä etsi ja kolmantena päivänä meidän kaikkien piti vain myöntää se tosiasia, että vaatekauppojen heräteostoksia ei tällä reissulla tarvinnut tehdä. Paitsi no yhden miniatyyrisen vaatekaupan löysimme maailmanpyörän vierestä.

Useiden selvitystöiden tai oikeastaan taksilla ohi viipeltämisen ansiosta näimme Gdanskin ja Sopotin välimaastossa mm. Galleria Manhattanin, joka näytti selkeästi kivallekin paikalle, mutta sinne piti sitten jo lähteä.

Ja mitäs vielä. Sopotissa kävimme pikaiseltaan nauttimassa hieman yöelämästä ja EM-lentopallosta, mutta liitä ehdottomasti Gdanskin matkaan myös Sopot. Puolan vaurain rannikkokaupunki, vakituisia asukkaita vain 15 000, mutta sitäkin upeampia kylpylähotelleja, vauraiden puolalaisten kesäkoteja, uskomattoman upea ranta ja sanovat, että hotelli Sheratonissa tarjoillaan lähialueiden upein brunssi (sunnuntaisin klo 13-18 välillä, ei lomakautena).

Ja vielä. Seurueestamme eräs käytti sujuvasti älylaitteille ladattavaa PayBack -palvelua. Tämä on kaveriseurueen matkustaessa aivan ehdoton. Kaikki maksut, siis yhteiset tekemiset ruuat, juomat, liput, taksit jne, tuonne ja reissun päätyttyä ei muuta kuin tilien tasaus. Toimii todella mainiosti.

Eli ottakaa seuraavaksi helpoksi ja kivaksi matkakohteeksi Puola! Suosittelen todella lämpimästi ainakin kaikille, jotka haluavat haaveilla asumisesta keskiaikaisessa talossa. Ai niin, hotelli. Hotel Liberum oli ehdottoman hyvä, keskiaikainen, tunnelmallinen ja kaunis – lähde vaikka katsastamaan itse:)

gdansk

gdansk

gdansk

One thought on “Visit Gdansk!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *