Nautitaan kauppahalleista!

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

Kävin eilen lounaalla Helsingin Vanhassa Kauppahallissa. Ja joka kerta siellä vieraillessani mietin, että miksi en käy useammin. Etenkin näin jouluisena Vanha Kauppahalli on aivan ihastuttava paikka istua hetkeksi, nauttia vain tunnelmasta ja vaikka lasillisesta jouluglögiä.

Rakastan itse kauppahalleja eritoten siksi, että niissä pääsen palaseksi rakastamaani historiaa. En tohdi edes kuvitella, kuinka erityistä on ollut Vanhan Kauppahallin rakentaminen vuonna 1888 ja ovien avautuminen vuotta myöhemmin. Kauppahallissa kun laittaa silmät kiinni voi päästä hetkeksi tähän tunnelmaan. Aikaan, jolloin kaduilla kävi kavioiden kopse ja ruoka haettiin kauppahalleista. Aina silloin tällöin myös mietin, että olen varmaankin syntynyt väärään aikaan:)

No, mutta siis vaikka sinä et olisi niin historiafriikki, niin ainakin pääset hetkeksi mukaan katoavaan ja ehdottomasti kannustettavaan ja kannatettavaan kauppaperinteeseen. Kauppahallissa istuessani en voisi olla kauempana 24h avoinna olevista hypermarketeista. Enkä siis samalla voisi olla onnellisempi… Vai miten te koette kuvista välittyvän tunnelman?

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

kauppahalli

Tuliko nälkä? Itselleni ainakin tuli. Mielenkiintoinen yksityiskohta on muuten se, että kerran keskustelin kauppahallissa erään kalakauppiaan kanssa ja kysyin, että saatteko todellakin myytyä nämä kaikki herkut päivän aikana. Hän vastasi siihen, että kuule turistit, turistit ostavat todella paljon lautaselle kraavia kalaa, mereneläviä ja niiden kanssa ruisleipää.

Ja totta tosiaan. Eilen jälleen törmäsin tähän. Nauttiessani itse lohikeittoa viereeni asettui turistipari. Ehkä jostain Aasian suunnilta, mutta saattoivat tulla myös Australiasta jotenkin ele- ja olokielestä näin päättelin. Ja kas mitä heillä ruokanaan. Toisella iso lautanen suolattua kalaa ja toisella rasiassa muutama iso rapu.

Kauppahalli on siis Helsingissä myös eri kulttuurien kohtaamispaikka. Itse en hanki sieltä tuoreita vihanneksia, myönnän, mutta vastavuoroisesti aina kalaa, kun sinne satun. Kalatiskit kun ovat minusta Kauppahallin huumaavin yksityiskohta.

Ja, no joskus olen ostanut irtosuklaata, joskus käynyt maailman suloisimmassa pikku Alkossa, olen juonut glögiä, lasin viiniäkin, rakastan yhden kuppilan bouillabaissea ja juuri nyt, rakastan tietenkin joulua. Vanha Kauppahalli on oikein jouluisuuden koti. Käykää ihmeessä ja mieluusti useammin kuin minä, ja Kauppahallista sitten matka jatkuukin sujuvasti Senaatintorin Tuomaan markkinoille. Siellä sitten vasta jouluista onkin…

kauppahalli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *